Має щільну текстуру з абсолютною відсутністю очей, а також трохи різким і кислуватим горіховим смаком. Своїм яскравим і насиченим кольором сир Чеддер завдячує натуральному барвнику, який виробляють з насіння дерева ачіоте, що росте в тропіках. У сирі Чеддер міститься значна кількість вітамінів А, Е, РР, а також практично всіх вітамінів групи В, ніацину та бета-каротину. Є у ньому корисні мікро- і макроелементи - цинк, залізо, мідь, марганець, натрій, магній, калій, кальцій, фосфор та інші. Сир багатий амінокислотами - лізином, лейцином, ізолейцином та глютаміновою кислотою. Чеддер є чудовим доповненням до пива або портвейну, а англійці їдять його з гірчицею та бананами, запиваючи легким вином або сидром.