Насіння льону містять білок високої біологічної активності, який за своїм складом близький до ідеального для людського організму. Насіння льону - це багатий рослинний джерело незамінних вищих поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. За їх змістом насіння льону перевершує всі інші продукти звичайного раціону.
Насіння маку використовується як глистогінний засіб і як продукт, добре впливає на засвоєння і переварювання їжі. Насіння маку багато мононенасичені жирні кислоти, в тому числі олеїнову кислоту, які перешкоджають утворенню бляшок холестеринів на стінках судин.
Ядра насіння соняшнику багаті корисними поліненасиченими жирними кислотами, завдяки чому є відмінним засобом для профілактики атеросклерозу, інфаркту та інших захворювань серцево-судинної системи
Насіння кунжуту широко використовується в східній медицині. Його рекомендується вживати як добавку до раціону харчування для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, як додаткове джерело рослинних білків, для зниження рівня цукру в крові, для зменшення ймовірності утворення тромбів, при захворюваннях печінки, опорно-рухової, нервової та кровотворної систем, при підвищеному змісті холестерину в крові, при недокрів'ї, внутрішніх кровотечах, при гіперфункції щитовидної залози, при закупорці вен.
Насіння гарбуза благотворно впливає на стан серцево-судинної системи: високий вміст заліза допомагає поліпшити якість крові; амінокислоти зміцнюють стінки судин. Вживання гарбузового насіння покращує якість шкіри, знижує виділення жиру, позбавляє від вугрів і лупи.
Зелена гречка (в народі її називають «жива» гречка) знижує і стабілізує рівень глюкози в крові, нормалізує рівень цукру, що дуже важливо при діабеті. Вона перешкоджає зростанню пухлин, знижує ризик тромбозу, сприяє очищенню судин від «поганого» холестерину, перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань, підвищує загальну стійкість організму.