Має виражений аромат, трохи пряний та солодкуватий смак із горіховим присмаком. Текстура – пластична. Цей сир має дірочки-очі діаметром у середньому до 4 мм, утворені в результаті виділення бактеріями вуглекислого газу. Прекрасно втамовує голод, оскільки є чудовою самостійною закускою. Підходить для приготування бутербродів, закусок, піци, бутербродів та пирогів.
Сир Швейцарський дуже корисний - у ньому є важливі мінерали: кальцій, магній, фосфор і ті вітаміни, які потрібні для засвоєння цих мінералів: D, A, PP, E, B1, B2, B6 і фолієва кислота. Крім того, фахівці рекомендують вживати твердий швейцарський сир, як продукт для профілактики безсоння і навіть депресії.