Кашкав Бессарабський - витяжний напівтвердий сир. Поверхня його гладка однорідна, без отворів та плям, текстура – м'яка, рівного солом'яного кольору. У ньому є легка гострина і кислинка за рахунок того, що сир виготовляється методом витягування сирного тіста. Має щільну консистенцію та приємний вершково-молочний смак, з віком гострота наростає.
Кашкавал виготовляється зі свіжого коров'ячого молока без добавок, зі спеціальною селекціонованою бактеріальною закваскою, у якій мікроорганізми перебувають у певному співвідношенні.
Своїм корінням виготовлення Кашкавала сягає давніх балканських традицій. Неперевершеними майстрами виробництва Кашкавала вважаються каракачани - етнічна група, що живе в горах Болгарії та Греції.
Завдяки ніжному смаку, Кашкавал чудово підходить для подачі у складі сирних тарілок, використовується в різноманітних салатах, закусках, ним посипають макарони та піцу, він добре плавиться за високої температури. Смажений Кашкавал (болг. «кашкавал пане») у пануванні вживають з вином або пивом, особливо добре поєднується цей сир із молодими червоними винами, такими як Мерло, Каберне, Сапераві. Кашував багатий на цінні поживні речовини.