Кисломолочний сир - один з найдавніших кисломолочних продуктів, відомих людству, присутній у стравах багатьох національних кухонь. А також, це один з найцінніших і найкорисніших молочних продуктів, адже під час сквашування молока у ньому концентрується максимальна кількість мінеральних речовин. За кількістю білка та його засвоєнням , кисломолочний сир перевершує всі інші продукти, до того ж , цей білок містить у собі найбільше амінокислот , які після розщеплення максимально засвоюються організмом. Науково доведено, що регулярне споживання сиру підвищує життєвий тонус, зміцнює імунітет, сприяє покращенню роботи нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Сир можна їсти солоним, змішаним з молоком або зі сметаною, вершками, згущеним молоком, ягодами, медом і навіть вином.