Смакові якості оливок залежить від розмірів плодів. Найсмачнішими вважаються продукти з маленькою кісточкою та великою кількістю м'якоті. Смак може відрізнятися залежно від розсолу. Темні плоди відрізняються більшою м'якістю, тоді як зелені, різкі, пікантні.
У кулінарії закуску використовують по-різному:
Поєднують із сирами та іншими видами холодних закусок
Подають разом зі спиртним, найкраще вони підходять до білих вин та вермутів.
Чорні оливки використовуються для білих та рожевих вин
Можна додавати продукт до м'яса, риби, морепродуктів.
Оливки використовують для приготування соусів та начинок до пастів, пиріг.
Додають їх у рагу, піцу, рулети
Начиняють оливками тарталетки та канапе
Дрібні плоди чудово підходять для подрібнення, а середні для приготування соусів і піци. Великі найчастіше використовують для прикраси страви та фарширування. Оливкова закуска затребувана у всьому світі: у Південній Америці плоди додають до тушкованих томатів та солодкого перцю, у середземноморських країнах їх їдять разом із сирами, а в арабських державах готують салати з ними.