Осетр є представником риб сімейства осетрових.
М'ясо осетра містить легкозасвоювані білок та жири. Білок м'яса осетра повноцінний, містить усі амінокислоти та засвоюється організмом людини на 98%. Вміст риб'ячого жиру в м'ясі коливається від 10 до 15% і є високоживильним продуктом. Осетр є чудовим джерелом калію, фосфору, в ньому також міститься кальцій, магній, натрій, хлор, залізо, хром, фтор, молібден, нікель. Осетр багатий на вітамін В1, В2, С, РР. Осетр містить велику кількість корисних жирних кислот, які сприяють зниженню холестерину в крові. Саме тому їх регулярне вживання суттєво зменшує ризик розвитку інфаркту міокарда. Морська риба містить велику кількість йоду, необхідного для нормальної роботи щитовидної залози.