Пряний, терпкий, ароматний, темний, тягучий, різкий, гострий - саме цими визначеннями найчастіше характеризують гречаний мед. Його смак не переплутати ні з яким іншим сортом: від нього, як кажуть діти, «дере» в горлі. Та й пурпурно-коричневий з золотистим відливом колір меду з гречки знаком кожному.
Гречаний мед неймовірно корисний - в ньому міститься значно більше мінеральних речовин, ніж у світлих сортах. Він забезпечує організм калієм, кальцієм, натрієм, магнієм, фосфором, міддю, алюмінієм, цинком, марганцем, свинцем. Якщо розглядати властивості гречаного меду з медичної точки зору, то в першу чергу варто згадати про наступні:
• Володіє кровотворної функцією.
• Нормалізує артеріальний тиск.
• Підвищує рівень гемоглобіну.
• Покращує роботу шлунка і нирок.
• Допомагає хворим з хронічними гастритами.
• Покращує проникність капілярів.
бореться з анемією.
• Є потужним імуномодулятором і універсальним джерелом енергії;
активізує метаболічні процеси.
• Зміцнює серцево-судинну систему і сітківку ока.
• Має антисептичні властивості, тому показаний при лікуванні різних захворювань шкіри і гнійних ран.
Ці яскраво виражені корисні властивості гречаного меду пояснюються тим, що працьовиті бджоли виробляють його з збагаченого залізом і білком нектару, зібраного з квітучої гречки.