Грейпфрут - цитрусовий жовто-оранжевий фрукт, що росте в субтропічних кліматичних широтах. Грейпфрут росте на однойменному вічнозеленому дереві, що досягає у висоту 13-15 м. Стиглий плід в діаметрі буває не більше 15 см. За зовнішніми ознаками грейпфрут найбільшу схожість має з апельсином, проте його м'якоть більш кисла, а внутрішні білі прожилки гіркі. Багато вчених вважають, що грейпфрут з'явився в Індії в результаті природної гібридизації помело і апельсина. Штучно на основі грейпфрута були виведені нові сорти цитрусових: Мінеола і танжело. Період дозрівання грейпфрута становить 9-12 місяців і основний збір врожаю викладає на початок лютого. Налічується 20 сортів грейпфрутів. Вони відрізняються кольором шкірки від яскраво-жовтого до світло-червоного і кольором м'якоті від жовтого до червоного. Вважається, що чим червоно шкірка, тим м'якоть слаще. Грейпфрут використовується для приготування соків, алкогольних і безалкогольних коктейлів, фруктових салатів, варення. Сік використовується для пікантних соусів і маринадів. Також з шкірки плоду промисловим способом отримують ефірні масла, які в подальшому використовуються для виробництва одеколонів, духів, кремів, шампунів, кондиціонерів, бальзамів, а також кондитерських сиропів і екстрактів для лікеро-горілчаних виробів. Однак найчастіше грейпфрут вживають в сирому вигляді, вискаблівая м'якоть чайною ложкою. Для цього фрукт розрізають навпіл поперек розташування часточок. Також можна його очистити як апельсин, а потім кожну з часточок звільнити від білих перетинок.